Bizimle iletişime geçin!

Telefon: 0 537 239 93 12

E-posta: info@nimetkultekin.com

DİYETİSYEN NEDİR?

In: Genel

DİYETİSYEN NEDİR?

Diyetisyenler, hasta ya da sağlıklı kişilerin beslenme alışkanlıklarını inceleyerek yaşam şekilleri, özel durumları ve fiziksel yapılarını da göz önünde bulundurarak kişiye özel en uygun beslenme programını bilimsel olarak oluşturan meslek grubudur.

Diyetisyenler, üniversitelerin 4 senelik (hazırlık varsa 5 ) “Beslenme ve Diyetetik” bölümlerinden mezun olmuş, beslenme ile ilgili uzmanlık derecesinde bilgiye sahip olan kişilerdir. Aynı zamanda “Beslenme Uzmanı” olarak da adlandırılmaktadırlar. Diyetisyen ünvanı alan kişilerin adlarının başına kısaltma olarak dyt ünvanı eklenmektedir.

Diyetisyenin Görevleri Nelerdir?

  • Diyetisyenler bireylerin sağlığının korunmasını, geliştirilmesini ve yaşam kalitesinin artırılmasını amaçlamaktadırlar. 
  • Diyetisyenler, besin seçimlerinde ve genel sağlıklarında olumlu, pratik değişiklikler yapmak için bireyleri ve toplulukları desteklemeyi amaçlar. Besinlerin ekonomi ve sağlık kurallarına uygun olarak bireylerin doğru kullanımını sağlamaya ve besin denetimleri yapmaya çalışır.
  • Kişilerin fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak sağlıklı yaşamı alışkanlık haline getirmeye ve bu yaşam biçimini benimseterek bireyi ve toplumu doğru bilgilerle eğitmeye çalışır. 
  • Genetikte var olan ya da sonradan ortaya çıkan hastalıklar ve diğer durumlarda tıbbî ve cerrahî tedavilere uygun, besinlerin içeriklerine göre diyet programı düzenler.
  • Diyetisyen, beslenme eğitimi programları hazırlar ve bu programları bireye uygulatmaya çalışır.
  • Diyetisyenlerin temel görevi zayıflama ve kilo alma değil sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam biçimini oluşturma ve bu alışkanlıkların bireyde kalıcı  hale gelmesine yardımcı olmak olmalıdır.

Diyetisyen Nasıl Olunur?

 Diyetisyen olmak için öncelikle 4 yıl boyunca Beslenme ve Diyetetik bölümünde lisans eğitimi almak gereklidir. Bu bölüm Türkiye’de hemen hemen tüm üniversitelerde bulunmaktadır.

 Diyetisyen Olma Şartları Nelerdir?

 Diyetisyen olmak için fen bilimleri ve benzeri alanlarda başarılı olmak gereklidir. Bu diyetisyenliğe giden yolda avantaj sağlar. Diyetisyenlerin insanlarla birebir iletişimde olduğu için iletişim konularında da başarılı olmaları gerekmektedir. Doğru sonuçlara ulaşabilmek için danışanı dikkatli dinlemeli, sorunun kaynağını bulmalı ve gerektiğinde buna göre bir tedavi yöntemi sunabilmelidir.

Diyetisyenlerin Çalışma Alanları Nelerdir?

  • Sağlık Kurumları: Hastaneler, klinikler, sağlık merkezleri ve rehabilitasyon merkezlerinde diyetisyenler hastalara beslenme danışmanlığı yapar.
  • Özel Diyet Danışmanlığı: Bireylerin özel ihtiyaçlarına göre kişisel diyet planları hazırlayarak danışmanlık yaparlar.
  • Beslenme Eğitimi: Okullarda ve topluluk merkezlerinde beslenme eğitimi ve seminerleri düzenlerler.
  • Spor ve Fitness: Sporcuların performansını artırmak için spor beslenmesi ve diyet planları hazırlarlar.
  • Endüstriyel Mutfaklar: Okul, üniversite veya iş yeri kantinlerinde beslenme hizmetlerini yönlendirirler.
  • Besin ve Gıda Endüstrisi: Gıda üreticileri için ürünlerin beslenme değerini değerlendirir ve etiket bilgileri hazırlarlar.

Neden Diyetisyene Başvurmalıyım?

  • Kişilerin sağlıklı bir yaşam sürdürmesi, yaşam kalitesinin artırılması, hastalık ve özel durumlarda sağlığını geliştirilmesi için bir beslenme uzmanından yardım alınması gerekmektedir.
  • Diyetisyen kişilerin besin ihtiyaçlarına göre beslenme programı oluşturur, kişilere sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırır ve bu alışkanlıkların  yaşam biçimi haline gelmesine yardımcı olur.
  • Yaşanılabilecek gebelik öncesi, sonrası ve gebelikte beslenme, hastalıkların vücuda tepkisine bağlı olarak beslenme, bebek-çocuk beslenmesi, sporcu beslenmesi ya da yetişkin beslenmesi gibi özel durumlar da destek alınması gereken konular içerisinde yer alır.
  • Diyetisyen beslenme konusunda kendisine danışan kişinin yaşı, cinsiyeti, herhangi bir sağlık problemine sahip olup olmadığı, kullanılan ilaçlar, kan değerleri hakkında bilgi sahibi olup yeterli ve dengeli beslenmeyi amaçlar.
  • Diyetisyene danışmak için herhangi bir hastalığa sahip olmayı beklememek, sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmek için yaşam boyu bu bilgileri kullanmak gerekmektedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ready to Grow Your Business?

We Serve our Clients’ Best Interests with the Best Marketing Solutions. Find out More

Nasıl Yardımcı Olabilirim?

İhtiyaç duyduğunuz anlarda ulaşabileceğiniz diyetisyeninizin olması sizi sağlıklı öğün seçme alışkanlığı kazanmanızı sağlayacak ve aşırı kalori alımınızda kontrol sağlayacaktır.